Tort de morcovi suculent cu alune, excepțional de gustos și sănătos, va încânta iubitorii de prăjituri consistente - fără gluten, fără lactoză și fără zahăr alb, bineînțeles.
Ingrediente:
400g morcovi
150g alune prăjite
80g grăsime topită de nucă de cocos
70g zahăr de nucă de cocos
60g eritritol
50g făină de migdale
50g făină de orez
6 buc Ouă M
1 buc Lămâie organică
1 linguriță bicarb soda
1 linguriță praf de copt fără gluten
1/2 linguriță canela măcinată
Pentru garnitură:
Maramela de arahide
Ciocolata neagră
50g alune prăjite
Procedură:
1. Preîncălziți cuptorul la 180°C. Tapetați o formă de tort cu hârtie de copt. Radeți coaja de lămâie pe o răzătoare fină. Tăiați-o în două și stoarceți-o de suc. Curățați și dați morcovii pe răzătoare. Adăugați coaja rasă de lămâie și sucul la morcovi și amestecați.
2. Din alunele de pădure, se mixează (se macină) 150g și se toacă grosier 50g (se pun deoparte pentru garnitură). 3. Într-un bol, amestecați ambele făinuri cu bicarbonatul de sodiu și praful de copt.
3. Împărțiți ouăle în albușuri și gălbenușuri. Bateți mai întâi albușurile tari cu un praf de sare. Apoi bateți gălbenușurile cu zahărul din nucă de cocos și eritritolul până când devin spumoase.
4. Adăugați treptat la gălbenușurile de ou bătute morcovul și lămâia rase, alunele măcinate, scorțișoara măcinată, grăsimea de cocos topită, amestecul de făină pe care l-ați pregătit la început. Amestecați cu o lingură.
5. La final, adăugați albușurile bătute. Acum doar bateți ușor, în câteva mișcări mici, până când se omogenizează, fără cocoloașe.
Cu câteva mișcări mici, până când se omogenizează, fără cocoloașe.
6. Turnați aluatul pregătit în forma de tort tapetată cu hârtie pregatită și coaceți la 180°C timp de aproximativ 40 - 45 de minute. Testați cu o scobitoare pentru a vedea dacă este bine coaptă.
7. Lăsați prăjitura coaptă să se răcească, îndepărtați hârtia de copt. După ce s-a răcit, se unge cu gem de caise și se decorează cu ciocolată topită și nuci tocate.
8. Poate fi servit cu cremă de vanilie (vanilla shodo).